Czynniki wpływające na jakość wody to:
- zakwaszenie - spowodowane najczęściej przez kwaśne opady (doprowadza to do spadku różnorodności biologicznej, mogą przetrwać tylko organizmy najmniej wrażliwe)
- podwyższenie temperatury - im wyższa temperatura tym mniejsza ilość rozpuszczonego w niej tlenu, podniesienie temperatury wody może też zakłócać cykl życiowy organizmów
- nadmierna ilość pierwiastków biogennych (N i P) - prowadzi do eutrofizacji (zakwitów wody); jest to nadmierny rozwój roślin wodnych spowodowany zwykle dopływem dużej ilości azotanów i fosforanów zmywanych z pól. Rośliny zarastają cały zbiornik wodny, obumierają, opadają na dno gdzie są rozkładane przez drobnoustroje pochłaniające duże ilości tlenu. Zawartość tlenu w wodzie spada, giną zwierzęta co tym bardziej nasila działalność bakterii rozkładających szczątki organizmów. Ostateczną konsekwencją jest wyginięcie organizmów roślinnych i zwierzęcych.
Sposoby oznaczania stanu zanieczyszczenia wód:
- BZT5 - biologiczne zapotrzebowanie tlenowe to umowny wskaźnik określający biologiczne zapotrzebowanie tlenu, czyli ilość tlenu wymaganą do utlenienia związków organicznych przez mikroorganizmy (bakterie aerobowe). Wartość tę uzyskuje się w wyniku pomiaru zużycia tlenu przez badaną próbkę wody lub ścieków w ciągu 5 dni. Pośrednio określa się w ten sposób stężenie substancji organicznej podatnej na biodegradację. BZT5 jest wskaźnikiem czystości wody i jakości oczyszczanych ścieków: im wyższa wartość BZT5 tym większe zanieczyszczenie (ilość związków organicznych).
- Przy użyciu organizmów wskaźnikowych (bioindykatorów) tutaj polski indeks biotyczny
- instalacja wodomierzy
- stosowanie technologii zamkniętego obiegu
- konserwacja urządzeń domowych (likwidacja strat wody spowodowanych nieszczelnością)
- prysznic zamiast kąpieli w wannie
- stosowanie urządzeń (pralek, zmywarek) wodooszczędnych
- w czasie suszy ograniczanie podlewania ogródków i mycia samochodów
- budowa oczyszczalni ścieków
- ograniczanie w rolnictwie nawozów sztucznych
GLEBA - powierzchniowa warstwa litosfery, składająca się z:
- cząstek mineralnych pochodzących ze skał
- materii organicznej (żywej i martwej)
- wody i powietrza
- ważnym elementem gleby jest próchnica (świadcząca o żyzności gleby)
- zakwaszenie (co prowadzi do wyjałowienia)
- wypalanie traw
- nadmierne stosowanie nawozów sztucznych
- stosowanie ciężkich maszyn rolniczych
- osuszanie terenów podmokłych
- stosowanie monokultur
- erozja (czynnik naturalny)
PŁODOZMIAN - uprawa różnych roślin zamiennie na tyn samym terenie
GOSPODAROWANIE ODPADAMI zobacz koniecznie tutaj
Co można zrobić z odpadami tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz