niedziela, 15 maja 2016

Materiały - OCHRONA ŚRODOWISKA - CZĘŚĆ TRZECIA

Zanieczyszczenia wody i gleby
 Czynniki wpływające na jakość wody to:
  • zakwaszenie - spowodowane najczęściej przez kwaśne opady (doprowadza to do spadku różnorodności biologicznej, mogą przetrwać tylko organizmy najmniej wrażliwe)
  • podwyższenie temperatury - im wyższa temperatura tym mniejsza ilość rozpuszczonego w niej tlenu, podniesienie temperatury wody może też zakłócać cykl życiowy organizmów
  • nadmierna ilość pierwiastków biogennych (N i P) - prowadzi do eutrofizacji (zakwitów wody); jest to nadmierny rozwój roślin wodnych spowodowany zwykle dopływem  dużej ilości azotanów i fosforanów zmywanych z pól. Rośliny zarastają cały zbiornik wodny, obumierają, opadają na dno gdzie są rozkładane przez drobnoustroje pochłaniające duże ilości tlenu. Zawartość tlenu w wodzie spada, giną zwierzęta co tym bardziej nasila działalność bakterii rozkładających szczątki organizmów. Ostateczną konsekwencją jest wyginięcie organizmów roślinnych i zwierzęcych. 

Sposoby oznaczania stanu zanieczyszczenia wód:
  • BZT5 - biologiczne zapotrzebowanie tlenowe to umowny wskaźnik określający biologiczne zapotrzebowanie tlenu, czyli ilość tlenu wymaganą do utlenienia związków organicznych przez mikroorganizmy (bakterie aerobowe). Wartość tę uzyskuje się w wyniku pomiaru zużycia tlenu przez badaną próbkę wody lub ścieków w ciągu 5 dni. Pośrednio określa się w ten sposób stężenie substancji organicznej podatnej na biodegradację. BZT5 jest wskaźnikiem czystości wody i jakości oczyszczanych ścieków: im wyższa wartość BZT5 tym większe zanieczyszczenie (ilość związków organicznych). 
Oszczędna gospodarka wodą: 
  • instalacja wodomierzy
  • stosowanie technologii zamkniętego obiegu
  • konserwacja urządzeń domowych (likwidacja strat wody spowodowanych nieszczelnością)
  • prysznic zamiast kąpieli w wannie
  • stosowanie urządzeń (pralek, zmywarek) wodooszczędnych
  • w czasie suszy  ograniczanie podlewania ogródków i mycia samochodów
  • budowa oczyszczalni ścieków
  • ograniczanie w rolnictwie nawozów sztucznych
 Zobacz też e-podręcznik tutaj
 GLEBA - powierzchniowa warstwa litosfery, składająca się z:
  1. cząstek mineralnych pochodzących ze skał
  2. materii organicznej (żywej i martwej)
  3. wody i powietrza
  4. ważnym elementem gleby jest próchnica (świadcząca o żyzności gleby)
 Przyczyny dewastacji gleby:
  • zakwaszenie (co prowadzi do wyjałowienia)
  • wypalanie traw
  • nadmierne stosowanie nawozów sztucznych
  • stosowanie ciężkich maszyn rolniczych
  • osuszanie terenów podmokłych
  • stosowanie monokultur
  • erozja (czynnik naturalny)
REKULTYWACJA - poprawianie jakości gleby zdewastowanej przez człowieka
PŁODOZMIAN - uprawa różnych roślin zamiennie na tyn samym terenie
 GOSPODAROWANIE  ODPADAMI  zobacz koniecznie tutaj
 Co można zrobić z odpadami tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz