środa, 27 stycznia 2016

Wymagania na sprawdzian - UKŁAD POKARMOWY I ODŻYWIANIE SIĘ



Wymagania – UKŁAD  POKARMOWY  I  ODŻYWIANIE  SIĘ

  1. Podajesz w kolejności odcinki przewodu pokarmowego oraz wiesz jakie gruczoły wydzielają do jamy ustnej żołądka i dwunastnicy. (rozpoznajesz te części na rysunku i według opisu)
  2. Opisujesz związek budowy i funkcji narządów układu pokarmowego (podręcznik strona 68) np. wyjaśniasz, że mięśnie przełyku przesuwają pokarm do żołądka. Zwróć uwagę na budowę, miejsce występowania i rolę kosmków jelitowych (str. 69)
  3. Wymieniasz podstawowe funkcje wątroby (nie tylko te związane z trawieniem)
  4. Wymieniasz substancje organiczne i nieorganiczne wchodzące w skład pokarmu ludzi.
  5. Wymieniasz i rozpoznajesz źródła węglowodanów, tłuszczów i białek. (notatka w zeszycie)
  6. Podajesz rodzaje i znaczenie białek (str. 58-59)
  7. Podajesz nazwę związków dostarczających energii (str.61)
  8. Nazywasz cząsteczki jakie powstają w wyniku trawienia białek, cukrów (węglowodanów), tłuszczów. (str. 60)
  9. Wymieniasz składniki pokarmu, które nie są trawione.
  10. Podajesz źródła i skutki niedoboru w diecie witamin: A, C, B6, B12, D i kwasu foliowego  (tabele str. 64)
  11. Podajesz źródła i skutki niedoboru w diecie składników mineralnych: Mg, Fe, Ca (tabele str. 65) oraz aminokwasów egzogennych (str. 57)
  12. Wskazujesz miejsce powstania, działania żółci oraz wyjaśniasz jej rolę (pomocniczą) w trawieniu tłuszczów.
  13. Wskazujesz miejsce powstania, działania kwasu solnego oraz wyjaśniasz jego rolę  (tabela str. 70)
  14. Nazywasz (poprawnie, bez przekręcania nazw!) enzymy trawiące poszczególne składniki pokarmu. Podajesz zarówno miejsce powstania danego enzymu jak i miejsce jego działania.
  15. Określasz miejsce wchłaniania strawionego pokarmu (a także wody, soli mineralnych i niektórych witamin) (tabela str. 70)
  16. Wyjaśniasz jaką funkcję pełni błonnik (celuloza) i wymieniasz źródło błonnika w diecie ludzi.

1 komentarz: