Wymagania – UKŁAD POKARMOWY
I ODŻYWIANIE SIĘ
- Podajesz w kolejności odcinki przewodu pokarmowego oraz wiesz jakie gruczoły wydzielają do jamy ustnej żołądka i dwunastnicy. (rozpoznajesz te części na rysunku i według opisu)
- Opisujesz związek budowy i funkcji narządów układu pokarmowego (podręcznik strona 68) np. wyjaśniasz, że mięśnie przełyku przesuwają pokarm do żołądka. Zwróć uwagę na budowę, miejsce występowania i rolę kosmków jelitowych (str. 69)
- Wymieniasz podstawowe funkcje wątroby (nie tylko te związane z trawieniem)
- Wymieniasz substancje organiczne i nieorganiczne wchodzące w skład pokarmu ludzi.
- Wymieniasz i rozpoznajesz źródła węglowodanów, tłuszczów i białek. (notatka w zeszycie)
- Podajesz rodzaje i znaczenie białek (str. 58-59)
- Podajesz nazwę związków dostarczających energii (str.61)
- Nazywasz cząsteczki jakie powstają w wyniku trawienia białek, cukrów (węglowodanów), tłuszczów. (str. 60)
- Wymieniasz składniki pokarmu, które nie są trawione.
- Podajesz źródła i skutki niedoboru w diecie witamin: A, C, B6, B12, D i kwasu foliowego (tabele str. 64)
- Podajesz źródła i skutki niedoboru w diecie składników mineralnych: Mg, Fe, Ca (tabele str. 65) oraz aminokwasów egzogennych (str. 57)
- Wskazujesz miejsce powstania, działania żółci oraz wyjaśniasz jej rolę (pomocniczą) w trawieniu tłuszczów.
- Wskazujesz miejsce powstania, działania kwasu solnego oraz wyjaśniasz jego rolę (tabela str. 70)
- Nazywasz (poprawnie, bez przekręcania nazw!) enzymy trawiące poszczególne składniki pokarmu. Podajesz zarówno miejsce powstania danego enzymu jak i miejsce jego działania.
- Określasz miejsce wchłaniania strawionego pokarmu (a także wody, soli mineralnych i niektórych witamin) (tabela str. 70)
- Wyjaśniasz jaką funkcję pełni błonnik (celuloza) i wymieniasz źródło błonnika w diecie ludzi.
mmmm
OdpowiedzUsuń